z

FOXBUNNY: GNU/Linux i DTP za prepredene lisce i brze zečeve

FOXBUNNY: početna stranicaFOXBUNNY: arhiviani članci o DTP-u na GNU/Linux platformiFOXBUNNY: korisni GNU/Linux i DTP linkoviFOXBUNNY: ponešto o autoru

Lutka pignvina koju mi je kupila žena

O autoru FOXBUNNY e-zine-a

17. decembar 2006, Branko Vukelić

Grafičkim dizajnom bavim se od 2003. godine. Dugo sam koristio neslobodne programe, ali sam već posle godinu i po dana počeo da razmišljam o slobodnim alternativama. Oko 2004. godine sam se susreo sa Ubuntu Linux-om.

Nakon godinu dana igranja sa Linux-ima (prvo OpenSuse, zatim Kubuntu Linux, Knoppix, Kanotix, eLive, Grafpup Linux i konačno Slackware i Arch Linux. Tokom druženja sa svim tim distribucijama, naučio sam da se na GNU/Linux platformi stvari rade pomalo drugačije. Slobodnije, ako smem tako da kažem.

Kada sam 2005. godine dobio zadatak da za jednu slikarku napravim katalog, prvi put sam pokušao da ceo posao odradim na GNU/Linux-u. Zbog lošeg razumevanja PDF specifikacija, odabrao sam pogrešnu verziju i morao sam da povijem rep i ponovo prelomim ceo katalog na Windows-u. Međutim, to me nije obeshrabrilo da poslove u vezi sa Internetom (kao što je ovaj sajt) prebacim na GNU/Linux.

U scenu slobodnog softvera ponovo sam se zaljubio kad sam počeo da uređujem Arch Wiki sa ekipom mladih i ambicioznih Linuxsaša. Atmosfera rada za slobodarske ciljeve je neverovatno zarazna i moja ljubav prema slobodnom softveru se dodatno učvrstila. Odlučio sam da do sredine sledeće godine (ili barem do kraja 2007) prebacim svu svoju grafičku produkciju na GNU/Linux.

Ipak, plašeći se da se mogu desiti gubici kao kod onog nesrećnog kataloga, odlučio sam da revnosnije pratim dešavanja i da unapred utvrdim šta sve mogu očekivati od slobodnog softvera. Takođe sam shvatio da na Internetu trenutno ne postoji ni jedan sajt koji se bavi praćenjem događaja iz ove oblasti. Zbog toga sam ove godine odlučio da srpskoj Linux sceni za Novu Godinu poklonim ovaj sajt.

Kontakt

e-mail: editor@foxbunny.my-age.net

jabber: foxbunny@default.co.yu

irc: irc.freenode.net #archlinux