FOXBUNNY: GNU/Linux i DTP za prepredene lisce i brze zečeve

FOXBUNNY: početna stranicaFOXBUNNY: arhiviani članci o DTP-u na GNU/Linux platformiFOXBUNNY: korisni GNU/Linux i DTP linkoviFOXBUNNY: ponešto o autoru

slika stvorena na Grafpup Linux-u uz pomoć Blender-a

Saveti za korisnike slobodnog grafičkog softvera

Grafpup: Bez instalacije do GNU/Linux-a

16. decembar 2006, Branko Vukelić

Prvobitni plan ovog magazina bio je da se čitaocima predstavi Arch Linux, ali sam na kraju odložio taj plan.

Pretpostavljam da je za mnoge čitaoce ovo možda jedan od prvih kontakata sa GNU/Linux-om i slobodnim softverom. Drugo, instalacija Arch Linux-a nije nimalo jednostavna, a s obzirom da je instalacioni CD pomalo zastareo, teško da bi neko ko nema brzu Internet vezu mogao da je dovede u red za kratko vreme. Da bih poštedeo nove korisnike brojnih frustracija, a i da bih iskusnijim korisnicima predočio ovaj veoma jednostavan i brz način da se pokrene funkcionalna GNU/Linux platforma, predstavljam vam Grafpup Linux.

Grafpup Linux spada u grupu takozvanih Live distribucija (inače, distribucija je naziv za Linux jezgro upakovano zajedno sa GNU alatima i drugim korisnim softverom kako bi korisniku bio od ikakve koristi). To su GNU/Linux platforme koje se pokreću sa prenosivih medija, kao što su CD i USB Flash Disk. Oni su pre svega namenjeni privremenoj i povremenoj upotrebi, a ne instalaciji na hard disk. To ih čini pogodnim za demonstracije ili rad na terenu, kada su računari dostupni samo privremeno. Međutim, postoje i pokušaji da se Live distribucije pretvore u platforme za svakodnevnu upotrebu.

Prednosti Live sistema u svakodnevnoj upotrebi su višestruke. Kao prvo, Live sistem ne može da se nepovratno sruši. Pošto je ceo sistem smešten na CD, nema bojazni od brisanja vitalnih sistemskih fajlova. To ih dodatno štiti i od virusa i upada. Live sistem se ne instalira na hard disk, što znači da 1. ako imate instaliran operativni sistem, nema potrebe da se on na bilo koji način kompromituje, ili 2. ako nemate instaliran operativni sistem na hard disku, imate više slobodnog prostora za svoje podatke. Live sistemi mogu da funkcionišu čak i na računarima bez hard diskova.

Mane Live sistema su to što je sistem smešten na CD. Da, to je ujedno i prednost i mana ovakvih distribucija. Korisnici ne mogu dodavati softver koji žele, a da ne naprave nov Live GNU/Linux sistem. Drugo, bez uređaja na koje možete upisati podatke, konfiguracija sistema se ne čuva. I tako dalje.

Grafpup, koji je baziran na Puppy Linux-u spada u podkategoriju mini Live GNU/Linux-a. Ovi sistemi su napravljeni tako da zauzimaju što je moguće manje mesta na CD-u (ceo Grafpup zauzima samo 80 MB u osnovnoj i 397 MB u deluxe varijanti) i to im omogućava da se u potpunosti iskopiraju u memoriju pre podizanja sistema. Ovakvo rešenje donosi neverovatnu brzinu sistema zato što se svi programi učitavaju iz RAM-a. Takođe, moguće je smestiti dodatni softver koji će se učitavati sa CD-a i time proširiti osnovni sistem. Konačno, CD drajv je slobodan, što nije slučaj sa velikim Live sistemima.

Uz Grafpup Linux dolazi kompletna kolekcija grafičkih programa pažljivo odabranih kako bi pokrili potrebe dizajnera, fotografa, skenerista, prelamača... Trenutna verzija Grafpup Linux-a je 1.0.4 od 19. juna. U svetu slobodnog softvera, ovo je veoma staro izdanje, ali nakon kratkog testiranja, shvatićete da je sasvim upotrebljivo. U osnovnoj verziji uključeni su:

  • The GIMP 2.2.11
  • Scribus 1.2.4.1
  • Inkscape 0.43
  • Cinepaint 0.21

Pored grafičkih alata, tu su i multimedijalni programi, kodeci, i sve što je potrebno jednom dizajneru u trenutcima dokolice. Upravljanje sistemom vrši se preko IceWM window manager-a. Interfejs podseća na Miscrosoft Windows 98, ali po svim ostalim karakteristikama je veoma kompletan GNU/Linux window manager. Pomoćni alati za rad sa hard diskovima, kao i Opera browser upotpunjavaju kutiju sa alatima ove distribucije. Podešavanje sistema je olakšano i uz par klikova je moguće podesiti skoro sve aspekte sistema.

Nedostatak koji sam uočio tokom rada sa Grafpup-om je odsustvo CUPS servera za štampanje. Server za štampu koji se koristi na Grafpup-u skromnih je mogućnosti i prepoznaje samo najpoznatije štampače. Moj HP LaserJet 1010 nije bio među zvanicama, pa sam odustao od konfigurisanja štampača.

Što se tiče upotrebljivosti za grafički dizajn i DTP, Ggrafpup je bez premca. Programi se dižu neverovatno brzo, a moguće je snimiti sva podešavanja uz pomoć jednostavnog alata za konfiguraciju. Ukoliko podešavanja ne sačuvate u toku rada sa Grafpup-om, on će vas pri gašenju svejedno pitati da li to želite da uradite. Što se tiče izbora programa, ja nisam baš našao išta što nedostaje.

Zanimljivo je i to da je Grafpup jedan od najbezbednijih operativnih sistema. Kada se povežete sa Internetom, sa konfigurisanim firewall-om, ovaj sistem je u stealth modu i napadači praktično ne mogu da ga detektuju. Zaista je pohvalno što se autor Grafpup-a pozabavio svim aspektima sistema i tako pružio korisnicima izuzetan ugođaj.

Dakle, ako ste nestrpljivi i želite što pre da uskočite u svet GNU/Linux-a, skinite i probajte Grafpup Linux.