FOXBUNNY: GNU/Linux i DTP za prepredene lisce i brze zečeve

FOXBUNNY: početna stranicaFOXBUNNY: arhiviani članci o DTP-u na GNU/Linux platformiFOXBUNNY: korisni GNU/Linux i DTP linkoviFOXBUNNY: ponešto o autoru

Legendarni pingvin, Tux, na kamionu firme za monažu cevi

Stanje u svetu slobodnog softvera

To ti nikad neće poleteti...?

11. decembar 2006, Branko Vukelić

Jedan zimski dan, a u kraju se događaju uobičajene promene, poput nicanja stambene zgrade od 4 do 5 spratova. Odjednom vidimo veliku sliku Taksa pingvina, maskote Linux jezgra.

Šta će Taks na kamionu firme za montažu cevi?! Jedno je sigurno. Rastuća popularnost Taksa nije nikakva slučajnost. Linux je postao popularan i kod kućnih korisnika, a situacija je toliko ozbiljna da Mikrosoft potpisuje ugovor sa Novelom.

Nas interesuje grafika i DTP. Tu GNU/Linux i slobodan softver tek počinju sa ozbiljnom igrom. Pojavom nove generacije Scribus-a (vidi vesti), grafički dizajneri i prelamači sada imaju jedan moćan alat koji po nekim svojim karakteristikama može parirati i komercijalnim alatima i Aadobe-a i Quark-a. Stvari se polako zagrevaju, i to je idealno vreme da sa radom započne jedan GNU/Linux DTP e-zine.

Sigurno među vama ima i skeptičnih. „Scribus moćan? Ali koliko moćan?“ Na to pitanje nije lako odgovoriti. Scribus ima svoje prednosti i svoje mane. Na primer, laki XML fajlovi koje pravi nisu samo velika ušteda u prostoru na hard diskovima, već i jednostavan kostur za automatizaciju preloma. Sa druge strane, Scribus traži od svojih korisnika odanost principima slobodnog softvera, upornost, veliko iskustvo i tehničko znanje. To su zahtevi koje malo ko ispunjava, ali vremenom će Scribus postati manje zahtevan, a nudiće više mogućnosti od većine komercijalnih proizvoda. Oni koji u ovom trenutku ispunjavaju uslove koje je postavio Scribus, već su ostvarili značajne rezultate, koje možete i sami videti na jednoj od Scribus-ovih wiki stranica.

Ovde ću pokušati da ispratim taj napredak, i ujedno objasnim kako funkcioniše svet slobodnog softvera, koje su mu mane, a koje prednosti (naravno, u realnom svetu). Na početnoj stranici ste verovatno zapazili i tabelu sa verzijama većine grafičkih programa i biblioteka na kojima su bazirani. Takođe se na naslovnoj strani pojavljuju i obaveštenja o trenutnim događajima na sceni slobodnog softvera. Tako ćete biti u toku sa svim događanjima i promenama.

Druga strana ovog magazina su razni članci (prva serija je, nažalost, još uvek u pripremi) koji će adekvatno predstaviti slobodan softver, i ujedno davati savete o njihovoj pravilnoj primeni.

Ukoliko imate predloge i/ili pitanja (kritike ne prihvatam, jer sam previše osetljiv... dobro, hajde, može i kritike) slobodno me kontaktirajte.